DRIFT - megvolt a hazai EB első felvonása!

  • Birkuc
  • 2014-08-13 00:00:00
Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás
A Magyar Drift Szövetség (  >>>LINK<<<  ) rajtunk keresztül is szeretne minél több érdeklődőt vonzani, az alábbiakban az ő kedvcsináló írásukat olvashatjátok:

A tököli futamon vehetnek revánsot a magyar drift versenyzők

 

A hazai rendezésű drift Európa Bajnoki futam első állomását a gyönyörű környezetben lévő Bélkő hegyen rendezték. A magyar versenyzők közül mindössze két pilóta került a legjobb 8 közé, de számukra is ott ért véget a küzdelem, így hétvégén a tököli EB futamon van miért visszavágnunk.

Hegyi drift EB - King of Touge

Bízva reménykedtünk, hogy magyar sikerekről számolhatunk be a nemzetközi King of Europe sorozat első hazai állomásáról, hiszen a Bélapátfalván található hegy gyomrába vezető úton második alkalommal rendeztek drift versenyt. A tavalyi évben a legjobb magyar pilóták már megküzdöttek a trükkös és gyors nyomvonallal, mellyel volt bőven problémájuk a most érkezett külföldi versenyzőknek is. Jól látszott, hogy hazánk fiai már kellő tapasztalattal és bátorsággal vágtak neki a táv teljesítésének, így optimizmusunk nem is volt hiába való. Az EB futamra érkező külföldi versenyzők között ráadásul többen még soha életükben nem drifteltek hegyen felfelé, független attól, hogy a drift autósport gyökere annak idején így alakul ki.

Matt Campling - King of Europe

A Szaúd-Arábiából érkezett Ford Racing csapat pilótái is így voltak ezzel, akiknek hiába volt bődületesen erős Mustangjuk tökéletesen megépítve, a kellő rutin hiányzott. Természetesen ezt nem is rejtették véka alá, hiszen hazájukban sok hegyen nem igen tudnak gyakorolni. Mint megtudtuk átszámolva közel 8 millió forint volt a két versenyautó Magyarországra szállítása, és a járulékos költségekkel sem spóroltak semmilyen szinten. Ezek után azt is el tudjuk képzelni, hogy a szomszédos Arab Emírségekben versenyző pilótáknak akár olyan agymenésük is lehet egyszer, hogy hegyet építtessenek egy szép szerpentinnel mondjuk Dubai városhatárában. Egy biztos, borzasztóan bejött nekik a miliő és azt az ígéretet tették, hogy most hétvégén a tököli EB futamon sík terepen megmutatják mire képesek.

King of Europe Drift EB

A verseny látványvilága egyedülálló volt, a hangulatról pedig remekül gondoskodtak a műsorvezetők. A szombati edzésnap és kvalifikáció után másnap a Drifted Országos Bajnokság legjobb pilótái küzdöttek meg bemelegítésként. A tavalyi győztes Smidéliusz Bálint kénytelen volt átadni a Bélkő hegy királya címét, hiszen nem jutott döntőbe, azonban a bronz csatát megnyerte Zalabai Zsolt ellenében. A legfényesebb kupát Szili Krisztián simogathatta egy csodálatosan megépített Nissan 1JZ versenyautó volánja mögött. A döntőben nem volt könnyű dolga, hiszen az agresszív vezetéstechnikájáról híres Márton Zoltánt kellett legyűrnie. A bírák első futásra nem is tudtak dönteni, a visszahívásos csatában pedig Zoli, azaz "LakyBoy" elváltotta magát az első kanyar után, így egyértelművé vált, hogy be kell érnie a 2. hellyel.

Márton Zoltán LakyBoy vs. Szili Krisztián Drifted OB

Szili Krisztián lendülete szerencsére megmaradt az EB futamra is, hiszen a legjobb 16 között a mezőny legerősebb autójával rendelkező izraeli Adam Frankon is túljutott, hiába az 1000 lóerő. A folytatásban azonban a hegyi versenyezésben nagy rutinnal rendelkező lengyel Grzegorz Hypky már megállította, aki egészen a 4. helyig menetelt. A másik legjobb magyar talán nem meglepetésre a szombati nap kvalifikációjának nyertese és az Európa Bajnokság éllovasa Kerényi Ádám volt, aki bár kicsit vitatott küzdelemben, de csatát vesztett a legjobb 8 között. A Szlovákiából érkezett Norbert Kovacik sem mindennapi autóval rendelkezik, Ádámot egy M6 V10-es BMW-vel verte meg, és a hangos szlovák rajongótábor nagy örömére egészen a 3. helyig fűzte nagy csatákban kilinccsel előre. A döntő összecsapásban az olasz Francesco Conti és a román Calin Ciortan feszült egymásnak, mely bár kiélezett küzdelem volt, Contit azonban ezen a napon nem igen lehetett megverni. A román versenyző kicsit sem volt elégedetlen második helyezéséve, hiszen a versenyt megelőzően szalagkorlátnak csapódott és az is kérdéses volt, hogy egyáltalán folytatni tudja a versenyt.


 

Az EB következő állomása a tököli reptéren található Drift Aréna, ahol a szervezők komoly tempót ígérnek. Nem kevesebb mint 150km/h-s sebességgel kell elkezdeni a sodródás művészeinek a gyakorlatokat, ami ha megvalósul rekordként fog bevonulni a drift hazai történetébe. Az EB résztvevőinek fel lesz adva tehát a lecke és remélhetőleg a magyar pilóták móresre tanítják a külföldieket a hegyen elszenvedett keserűség miatt.

Rendezvényről készült képek, videók:
facebook.com/driftedhu
facebook.com/hegyidrift

A drift EB következő állomása augusztus 16-17 Tököli reptér
> Rendezvényinformációk

  « vissza a főoldalra